Wat is écht belangrijk?

Soms lees je iets wat volledig resoneert. ‘Het belangrijkste in de opvoeding is een goede band opbouwen met je kind.’ Dat is precies waarom ik doe wat ik doe: kletsboeken maken.

In de Volkskrantrubriek Iedereen doet maar wat stelt journalist Anna van den Breemer zichzelf een vraag: ‘Soms heb ik als ouder het gevoel dat ik me verlies in de bijzaken: schermdiscussies, twijfels over de juiste voeding (‘nee, geen chocopasta vandaag’) en wanneer we die speen nou gaan afwennen. Maar wat is nou écht belangrijk in de opvoeding?’ Ze sprak daarover met psychotherapeut Philippa Perry en haar antwoord luidt: een goede band opbouwen met je kind.

Perry zegt onder meer dat je alleen maar strijd krijgt als je continu bezig bent om je kind wenselijk gedrag te laten vertonen. Een kind is een mens, geen hond die moet worden afgericht. Ze denkt niet dat ouders te soft zijn als ze naar hun kinderen luisteren en willen samenwerken. Je mag heus verwachtingen hebben en uitspreken. En ja, die middenweg van wederzijds respect tonen en onderhandelen duurt wat langer, maar dat bespaart later veel tijd en gedoe. Kinderen luisteren niet naar jou omdat je het eist door te straffen en belonen, maar omdat ze je respecteren.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Het ouderschap zou geen machtsspel mogen of hoeven zijn. De theorie van How2Talk2Kids sluit hier ook naadloos op aan. Ruimte geven aan zowel de positieve als negatieve gevoelens, je kind helpen om zelf tot oplossingen te komen en het is prima om sorry te zeggen tegen je kind.

Wat mij raakt is dat ouders zich kunnen verliezen in de bijzaken. Natuurlijk is er een basispakket aan zorgtaken maar ik wens vurig dat er vooral ruimte is voor de hoofdzaak, namelijk die goede band opbouwen. Samen tijd doorbrengen. Lachen en huilen. Je kind zelfvertrouwen geven. Ik herken het ook. Al het praktische zorg- en regelwerk waar je totaal door wordt opgeslokt. Het is voor mij zelfs reden geweest om met Gezinnig te beginnen. Want dat moest toch anders kunnen? Zodat je niet vergeet ook te genieten van je ouderrol. En dat je kwaliteitstijd inbouwt. Dát doet ertoe!

Lees hier het volledige interview met Philippa Perry.
Of lees meer artikelen over opvoeding van Anna van den Breemer.