Tischa Neve lanceert eigen podcastkanaal

Wil je persoonlijk sparren over een opvoedvraag met psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve? Je bent welkom aan haar keukentafel in Bussum! Luisteren naar andermans vragen en dillema’s kan natuurlijk ook. Sinds eind januari is haar podcast ‘Even over mijn kind’ live. We stelden haar vijf vragen.

Je schuift al jaren aan in podcasts van andere makers. Waarom ben je je eigen podcast gestart?
Ik vind het superleuk om over mijn vak te kletsen! Al lange tijd had ik de wens om een eigen podcast te gaan maken. Maar steeds als ik ergens anders aanschoof dacht ik: wat is het toch een hoop werk. Inhoudelijk is het geen probleem – ik raak nooit uitgepraat over kinderen en opvoeden – maar er komt zoveel techniek bij kijken. Hoe kon ik dat combineren met al mijn werkzaamheden? Tot ik benaderd werd door Next Episode, professionele podcastmakers die voorstelden samen te gaan werken. Zij nemen het ‘gedoe’ voor hun rekening, dus daarom is ie nu gestart.

Je glundert als je erover vertelt. Wat vind je er zo leuk aan?
Ik vind het onwijs leuk om te doen en heel fijn dat ik ouders gratis iets kan aanbieden. Mijn podcast is voor iedereen toegankelijk en lekker laagdrempelig. De gesprekken worden bij mij thuis aan tafel opgenomen. Het is onwijs leuk om ouders thuis te ontvangen en te sparren over een opvoedonderwerp. Ik had het ook alleen kunnen doen, maar het is veel leuker om in contact te zijn met de mensen waarvoor ik de podcast maak.

Voor welke luisteraars is je podcast bedoeld?
Voor alle ouders, maar ook voor opa’s en oma’s, pedagogisch medewerkers, eigenlijk iedereen die met kinderen werkt. Het gaat over allerlei onderwerpen voor allerlei leeftijden. Van kleintjes tot en met pubers. Ook als je kind die leeftijd niet heeft, zit er wel iets in wat leuk of interessant is voor als je kind wel die leeftijd heeft.

Welke onderwerpen komen aan bod?
Het kan een specifieke opvoedvraag zijn, zoals in aflevering 2 waar een moeder zich afvraagt hoe ze de driftbuien van haar dochter (4) kan voorkomen en wat te doen als het toch escaleert? Maar het kan ook een onderwerp zijn waar een ouder over wil sparren. Bijvoorbeeld: Ben ik nou een curling ouder of niet en is dat erg? Of hoe ga ik om met heftig nieuws zoals een oorlog of een aardbeving? Wat vertel ik wel en niet aan mijn kind. Of moet ik nou wel of niet belonen en straffen, wat vind jij daarvan? Ouders kunnen anoniem meedoen. Uiteraard is hun stem wel te horen maar je kunt meedoen onder een andere naam.

Hoe zijn de eerste reacties?
Die zijn fantastisch. De eerste afleveringen zijn nu al meer dan 5.000 keer beluisterd. We hebben meer dan 3.000 unieke luisteraars. Te gek dat er zoveel luisteranimo is. We doen het niet voor niets! Mensen laten weten dat er zoveel herkenning in zit. Dat het zo fijn is om te luisteren, en dat ze er dingen uithalen waar je direct iets mee kunt. Ik ben een blij mens!

Elke dinsdagavond verschijnt een nieuwe aflevering in de podcast ‘Even over mijn kind’.