Tien jaar Slaapklets

De allereerste Slaapklets verscheen in 2012, dus we hebben een feestje te vieren! Een mooi moment om even stil te staan bij het ontstaan van dit succesvolle boek in de Kletsserie.

drieluik slaapklets mijntje


De kiem van het succes
Voor wie zich weleens heeft afgevraagd wie toch die Mijntje Frederiks is die in het colofon vermeld staat, dat is mijn dochter. Ruim tien jaar geleden bedacht zij (toen 8 jaar) dat het leuk zou zijn om elke dag kort op te schrijven wat die dag leuk en niet zo leuk was. Dagboekklets, dat zou een mooie naam zijn, vond ze.
Michal Janssen (auteur van de Kletsserie) en ik (uitgever van de Kletsserie) gingen met dit idee aan de slag. We wilden dat het boek een kind zou helpen om meer te vertellen over de dag. Om na te genieten van de leuke dingen, te mopperen op wat mis ging en om het hoofd leeg te maken voor het slapengaan. Een invulboek met concrete vragen en opdrachtjes waardoor kinderen aan het eind van de dag vertellen wat ze meegemaakt hebben en hoe dat voelde. Een kletsmomentje voor het slapengaan. En zo ontstond Slaapklets. Uitnodigend voor het kind en behulpzaam voor de ouder.
Toen mijn dochter 10 jaar was, mocht ze model zijn bij een fotoshoot, lief hè? Nu ze studeert, vraagt ze zich vooral af wanneer ze royalty’s ontvangt voor haar goeie idee. 😉

Wat maakt Slaapklets nou zo geliefd?
Als het boek uit is, wil een kind meestal nóg een boek. Dus op veler verzoek volgde in 2014 Slaapklets deel 2. In 2015 hebben we Slaapklets voor kleuters gemaakt, een speciale variant voor de kleintjes met meer plaatjes en minder tekst. In 2016 zag Slaapklets deel 3 het levenslicht. En in 2018 volgde deel 2 van Slaapklets voor kleuters.
Wat we van ouders die ‘slaapkletsen’ met hun kind te horen krijgen, is vooral: het is een fijn ritueel en iets wat je echt samen kan doen. Op bol.com heeft Slaapklets deel 1 maar liefst 184 reviews met een gemiddeld aantal sterren van 4,7 van de 5. En ook op onze eigen webshop zijn goede beoordelingen te lezen: ‘Super om in te vullen. Het is leuk samen de dag positief af te sluiten en zo een gesloten kind toch een beetje in gesprek te krijgen.’ – Mirjam. ‘Elke avond weer een feestje om in te vullen. Onze dochter is er mee begonnen en nu is onze zoon (7 jaar) ook aangestoken met het slaapkletsvirus. Het is ook een leuk origineel cadeautje!’ – Evelyne. ‘Waar we van onze dochter op de meeste vragen antwoorden kregen als: alles, weet ik niet meer en niets, krijgen we met dit boek (en wat doorvragen) echte informatie. En het is één van haar favoriete boeken voor het slapen gaan!’ – Caroline. Daar kunnen wij toch alleen maar van gaan blozen? In totaal zijn van alle Slaapklets edities inmiddels meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Fantastisch dat zoveel kinderen en hun ouders dit dagboek bij hun avondritueel gebruiken!

Gratis Mini-Slaapklets
Om het 10-jarig bestaan te vieren trakteren wij op Mini-Slaapklets. De set bestaat uit twee boekjes (4+ en 6+), die je cadeau krijgt bij elke bestelling vanaf 22 september. Leuk om sommige opdrachten nog eens te doen. Of een leuke kennismaking, als je Slaapklets nog niet kent. Onze missie is om ouders met kinderen vanaf 4 jaar op tijd Slaapklets te laten ‘ontdekken’. Daar kan jij ons bij helpen. Tag je vrienden, buren of familieleden op onze sociale mediakanalen. Stuur ze een app of mailtje met de tip om eens een kijkje te nemen op onze site. Of bestel iets in onze webshop, en doe ze een Mini-Slaapklets cadeau.