Terug in het gareel

Voor een groot deel van Nederland zit de vakantie er al bijna op. Weer terug naar de hectiek van alledag. Aan het werk, naar school en BSO. Omdat de overgang van vakantie – met logeerpartijen en alles lekker relaxed – naar terug in het gareel best pittig is, vroegen we Tischa Neve om tips die het wat makkelijker maken.

Tischa: Persoonlijk vind ik het altijd wel weer lekker om te gaan werken, maar mijn zoon Dim moet meer wennen. Hij verheugt zich om weer naar school te gaan, maar de overgang naar de gebruikelijke bedtijden en structuur in huis vindt hij niet altijd even leuk. Een paar ideetjes om het wat makkelijker te maken:

 • Realiseer je de impact
  Voor kinderen, van kleuter tot en met puber, is het flink omschakelen na een lange vakantie waarin er niets moest en er geen druk was. Een nieuwe klas of lokaal, een nieuwe juf/meester, weer van alles moeten. Dat maakt dat kinderen moeten wennen en weer in het ritme moeten komen van school. We onderschatten als ouders nog wel eens wat de impact hiervan is op kinderen, zeker als je kind het aan de buitenkant niet heel duidelijk laat merken of zegt.
 • Toon begrip
  Wat ze vooral nodig hebben is begrip van ons. Dat we begrijpen en ook aan hen kunnen uitleggen wat maakt dat ze gespannen of heel moe zijn of een kort lontje hebben. Of een terugvalletje op bv zindelijkheid of met duimen. Een kind begrijpt zelf niet waar dat vandaan komt en het helpt ze enorm als wij het inzien, begrijpen, met ze bespreken en er natuurlijk ook rekening mee houden. Toon dus wat begrip voor je dwarse emotionele kind. Het is echt niet niks die overgang.
 • Op tijd in gareel
  Ga op tijd weer terug naar normale bedtijden en de dagelijkse regelmaat en structuur. Weer op tijd en aan tafel eten, avond en ochtendritueel weer als vanouds oppakken. Als je dat voor het einde van de vakantie al langzaamaan invoert is de overgang minder groot.
 • Afspraken (her)bespreken
  Met kinderen vanaf 3 à 4 jaar kun je kort de (huis)afspraken die (weer) gelden even bespreken. Of je maakt ze zichtbaar op een dag/weekkalender of afsprakenlijstje. Samen met het gezin kun je weer even stilstaan bij wat jullie belangrijk vinden in huis, met elkaar en bv rond eten en taakjes. Hoe meer samen overlegd en besloten hoe groter de commitment.
 • Hou het behapbaar
  Hou het de eerste weken na de vakantie een beetje behapbaar voor je kinderen (en jezelf!). Niet gelijk alle dagen vol proppen en de ene speeldate na de ander. Hou het rustig en kijk wat je kind aankan.
 • Blijf aandacht geven
  Hou de tijd en de aandacht die je in een vakantie hebt voor je kind ook vast na de vakantie. Natuurlijk kan dit niet op eenzelfde manier maar probeer door de dag heen momenten te creëren waarop je bewust tijd voor ze hebt. Alleen al omdat het zo leuk is!