Medio augustus verschijnt Lijfklets, de nieuwste telg in de kletsboekfamilie. Een bijzonder boek over een bijzonder (en belangrijk!) onderwerp, namelijk de seksuele opvoeding. Voor veel ouders is het best lastig hoe je gesprekjes aanknoopt én veel ouders vragen zich af wat je een jong kind nu al wel of niet kunt vertellen. Daarom dit boek.
Lijfklets is een samenwerking van specialist seksuele opvoeding Belle Barbé, onderwijskundige Michal Janssen en eigenaar van Gezinnig Rianne van Essen. In december 2022 was de eerste brainstorm. Nu – een half jaar later – gaat het boek bijna naar de drukker. De kleurrijke illustraties van Annelieke Hooymans en de vrolijke grafische vormgeving van Juliette Verberne maken het boek compleet.
De ondertitel luidt: samen in gesprek over lichaam, gender, liefde, seksualiteit en weerbaarheid. Lijfklets is een invulboek over belangrijke onderwerpen in de seksuele opvoeding. Van je lijf leren kennen tot verliefdheid en van grenzen aangeven tot rolpatronen. Lijfklets nodigt kind en ouder uit om samen te kletsen, te lachen en vooral veel te leren. Geschikt voor kinderen van 6-9 jaar. We hebben ons best gedaan om de vragen en opdrachten luchtig te houden, om zo een ongedwongen sfeer te creëren waarin alles bespreekbaar is, zonder dat het ongemakkelijk voelt. En we zijn genuanceerd te werk gegaan om ingewikkelde onderwerpen eenvoudig uit te leggen. De eerste reacties van proeflezers:
Yvonne: ‘Ik vind de afwisseling in onderwerpen heel leuk. Het is niet alleen maar vragen beantwoorden, maar ook actief bezig zijn en dat is fijn. Onze dochter (10 jaar) vindt het invullen van de vragen, maar ook de verschillende oefeningen en verschillende informatie die gegeven wordt heel interessant. Ook leuk dat we oefeningen samen konden doen. Moet wel eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie een beetje schrok van sommige dingen, omdat wij daar zelf nog niet over begonnen zijn. Ik realiseerde me dat het wel tijd werd om het daarover te hebben. Dit boek is in mijn ogen echt een goed hulpmiddel daarbij. Bijvoorbeeld praten over het jongen zijn en meisje voelen en andersom, dat is wel goed om nu al ter sprake te brengen. Want als je zo frustraties of angsten weg kunt nemen bij een kind, dan vind ik het bespreken hiervan heel belangrijk. Een kind is niet alleen lichamelijk in ontwikkeling, maar ook psychisch en emotioneel. Ze moeten zich veilig en geaccepteerd kunnen voelen en ze moeten zichzelf kunnen zijn zonder ergens bang voor te zijn. Dus nogmaals, ik vind de onderwerpen heel belangrijk en ze zetten zelfs mij als ouder aan het denken.’
Carry: ‘Wat voor mij echt een toppagina is, is die met de onderbroekregel. Die zou echt elk kind moeten leren. Zo fijn dat dit zo aangekaart wordt. De pagina over hoe een baby wordt gemaakt is geniaal bedacht. Het kind krijgt hier volledig de controle over wat hij wel of niet wil weten, top is dat. Verder worden er veel meer onderwerpen aangekaart dan ik had verwacht. Er worden dingen met het kind besproken waar ik nooit aan had gedacht. Ik heb seksuele voorlichting gegeven in groep 8, daar had ik niet veel moeite mee. Om het gesprek open te gooien met mijn dochter van bijna 8 jaar…. Ik heb geen idee hoe ik dat moet aanpakken. Voor ouders zoals ik, die daarmee stoeien is dit een top boek om dit gesprek aan te gaan. Juist omdat kinderen zelf veel kunnen aangeven van wat ze al weten en wat nog niet, wat ze wel of niet willen bespreken.’