Opvoedboeken

Net verschenen of al jaren behulpzaam, wij hebben een aantal opvoedboeken verzameld die jou als ouder kunnen interesseren en inspireren. Want soms is het fijn om wat meer inzichten en achtergrondinformatie te consumeren over de mooie – en soms ook moeilijke – taak van het opvoeden. Alle titels zijn bedoeld voor ouders en opvoeders, in tegenstelling tot onze kletsboeken die speciaal voor kinderen zijn geschreven.

Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden – Tischa Neve
Dit boek staat vol tips, oefeningen en inzichten om vanuit verbinding en samenwerking met je kind op te voeden. Wat Tischa zelf zegt over haar boek: ‘Behalve leuk is het opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Geen kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen. En dan heb je ook nog je eigen emoties, want jeetje wat kunnen je kinderen veel bij je losmaken. En wat is het soms moeilijk om je geduld te bewaren en steeds weer creatief te zijn met oplossingen voor lastige momenten! Dat is de reden dat ik dit boek heb geschreven. Geen volgende opvoedmethode en niet bedoeld om je te vertellen hoe het moet, maar een boek vol inspiratie met columns en inhoudelijke artikelen. Vol eyeopeners, opdrachten en oefeningen en veel praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen.’ Tischa is ook coauteur van Emotieklets.
 
How2talk2kids effectief communiceren – Nederlandse bewerking door Heleen de Hertog
Dit boek is een Nederlandse bewerking van de internationale bestseller How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk van Adele Faber en Elaine Mazlish. Het boek laat zien hoeveel invloed je manier van praten heeft op je kind. De onderliggende theorie is van psycholoog dr. Haim Ginott. Hij heeft aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen hoe kinderen zich voelen en hoe zij zich gedragen. Hoe kun je als ouder helpen dat een kind zich goed voelt? Ten eerste door hun gevoelens te accepteren. Regelmatige ontkenning (‘welnee, je hebt het niet koud’, ‘dat zeg je alleen maar omdat je moe bent’, ‘het is allemaal niet zo erg’) kan kinderen verwarren of woedend maken. Ze krijgen de boodschap dat ze zelf niet weten wat hun gevoelens zijn, laat staan dat ze erop kunnen vertrouwen. Boordevol praktische voorbeelden van communicatievaardigheden die je als ouder kunt toepassen.
 
Doorbreek de cirkel – Miloe van Beek
In het voorwoord schrijft Miloe: ‘Ik heb geleerd dat ouder zijn niet draait om je kinderen, maar om jou. Om wie jij echt bent, en dat is iets anders dan wie je denkt dat je moet zijn.’ Ze laat zien hoe patronen van generatie op generatie worden doorgegeven en nodigt je uit om in de spiegel te kijken die je kind je voorhoudt. Dat is geen makkelijke opgave, maar het brengt je waardevolle inzichten. Als je onderzoekt waarom je doet wat je doet, ontstaat er ruimte om andere keuzes te maken.
 
Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld
Dit boek is een gids voor ouders en professionals over het omgaan met temperamentvolle kinderen. In deze bestseller vind je vijfentwintig jaar aan kennis en ervaring. Eva schrijft op haar site: ‘De vertaalslag naar je eigen gezin, je eigen kind en je eigen patronen, is helemaal zo gemakkelijk nog niet. Dat is bij elk (opvoed)boek zo. De minicursus bij het boek Temperamentvolle Kinderen helpt je daarmee! Ik neem je stap voor stap mee: úít het boek naar je huiskamer (en natuurlijk de supermarkt, het schoolplein, op visite… 😉). Waar je eigen echte mensen zijn.’
 
100 antwoorden bij seksuele opvoeding – Belle Barbé
Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist niet uitlegt. Belle Barbé geeft helder en eerlijk antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders en andere opvoeders, die ze bij haar trainingen en workshops krijgt. Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar. Wij waarderen de luchtige toon waarop Belle schrijft: seks hoeft geen ingewikkeld onderwerp te zijn! Belle is ook coauteur van het kletsboek Lijfklets.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) – Philippa Perry
Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft Perry op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap. Het is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor het uiteindelijk goed zal komen.
 
Jagen, verzamelen, opvoeden – Michaeleen Doucleff
De ondertitel luidt: Wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van blije en behulpzame kinderen. Wetenschapscorrespondent Michaeleen Doucleff kon in huidige opvoedboeken geen antwoorden vinden op haar opvoedvragen en vroeg zich af of ze die wel kon vinden bij de kennis en ervaring van oude culturen. Met haar dochtertje reisde ze naar drie van de oudste gemeenschappen ter wereld: de Maya, de Inuit en de Hadza. Doucleff leerde al snel dat deze ouders niet dezelfde problemen met hun kinderen hebben als wij. Opvallend was hoe verschillend de band is tussen ouders en kind: gebaseerd op samenwerking in plaats van controle en op vertrouwen in plaats van angst. In dit boek deelt ze haar bevindingen en laat ze andere wetenschappers aan het woord.
 
Mom you can – Elsbeth Teeling
Elsbeth Teeling, bekend van ‘De Club van Relaxte Moeders’, bespreekt in dit boek negen succesfactoren voor een goede balans tussen werk en moederschap en concludeert: ‘Het beste wat je carrière kan overkomen is moeder worden.’ Hoewel de media bol staan van negatieve berichten over de combinatie van werk en kinderen, bewijst de praktijk vaker het tegendeel. Ouders ervaren dat ze beter kunnen plannen, dat ze creatiever worden, meer gefocust zijn en betere keuzes maken. Elsbeth besloot dit hardnekkige beeld te ontkrachten en ging op onderzoek uit. Zij interviewde tientallen vrouwen die gelukkig zijn in werk en moederschap, en ze dook in onderzoek en psychologie. Ze ontdekte negen succesfactoren die voor een uitstekende balans tussen werk en moederschap zorgen. Zo word je niet alleen een gelukkiger moeder, maar ook een gelukkiger werknemer of ondernemer.

  • More Networks
Copy link