Ontdek je kwaliteiten

Het spel Schatgravers is ontwikkeld door twee kindercoaches. Matty van de Rijzen en Greetje Welten hebben de wens dat zoveel mogelijk kinderen zich bewust worden van hun capaciteiten. Dat vinden wij een prachtig streven. Daarom vertellen wij er hier graag meer over.

Het spel is een ontdekkingstocht naar waardevolle eigenschappen (schatten) van jezelf en van je medespelers. Elke speler krijgt bij aanvang vijf schatkaarten. Die leg je open voor je neer, in volgorde van wat het meest tot het minst bij je past. Met het uitvoeren van karweikaarten verdien je nieuwe schatkaarten, die kun je houden of weggeven. Daarbij moet je uitleggen waarom die kaart bij jou of een ander past. Als je een nieuwe schatkaart krijgt, doe je een ander kaartje dat minder bij je past weg. Zo hou je steeds vijf schatkistkaartjes over en wordt het beeld steeds passender.

De schatkaarten stimuleren het zelfvertrouwen, vergroten je zelfinzicht en laten kwaliteiten bij jezelf en anderen herkennen. Op de schatkaarten, 107 in totaal, staan eigenschappen zoals avontuurlijk, precies, gevoelig, aan anderen denken, zeggen waarom ik iets vind, laten zien hoe ik me voel, rekening houden met anderen, praten en vertrouwen.

De karweikaarten zijn onderverdeeld in 6 thema’s: liefs (liefs voor jezelf en anderen ervaren), schatten (jouw schatten en die van anderen opgraven) wensen & dromen (wensen en mooie dromen de wereld in sturen), hier & nu (stilstaan en bezinnen), fantasie (de kracht van de verbeelding voelen) en genieten (aandacht geven aan kleine bijzondere dingen). Op de karweikaarten staan speelse en zinnige opdrachten zoals: loop als een bange leeuw, doe alsof je een citroen eet, waar zou je naar toe willen vliegen als je vleugels had, waar moest je pas nog om lachen en noem bij iedere speler iets dat hij of zij goed kan.

Je kunt Schatgravers spelen in tweetallen en groepen. Samen met vrienden, in je gezin, in de klas of met een coach. Officieel is het spel gemaakt voor kinderen van 7 tot 17 jaar, maar ben je iets jonger of ouder dan kun je er ook veel plezier aan beleven. Meer informatie vind je op schatgravers.com.