Mediteren kun je leren

Jaren geleden ben ik op cursus geweest om een oeroude Indiase meditatietechniek te leren van monniken. Ik weet nog goed hoe stralend de ogen waren van de dame die het weekend inleidde. De levensvreugde spatte ervan af.

Als je het druk hebt, zei ze, moet je eigenlijk twee keer zo lang mediteren. Want daarna ben je zo helder in je hoofd dat alles je minder moeite kost. Maar hé, met klein grut en een eigen bedrijf was het al moeilijk om een kwartiertje tijd te maken. Ook dat was goed. Elke minuut die je let op je ademhaling is er eentje. Doe het met de tijd die beschikbaar is, maar zoek wel naar gaatjes en ga – als je het echt wilt – een commitment aan met jezelf.

Zo denkt Annet, auteur van het boek Mini Mama Momenten, er ook over. Eén van de 52 manieren om beter voor jezelf te zorgen is mediteren. Voor de twijfelaars onder ons: ‘Van mediteren ga je niet zweven, het plaatst je juist met beide benen stevig op de grond.’ Het leuke is dat je meditatie vrij gemakkelijk naar je dagelijkse leven kunt vertalen. Je kunt bij alles wat je doet met je aandacht in het hier en nu blijven. Bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, het snijden van een courgette of het drinken van een kopje thee.