Maak je eigen ontspanplan

Wanneer je zorg en werk combineert, resteert weinig vrije tijd. En wat bij veel vrouwen ook nog eens om de hoek komt kijken, is schuldgevoel als ze een uurtje niets doen. Hallo lieve moeders, dat is natuurlijk idioot. Dat weten we wel, maar ernaar handelen is andere koek. Het is van levensbelang de batterij tijdig op te laden. Dus tijd voor actie, want één ding is zeker: me-time komt niet zomaar uit de lucht vallen!

Op Instagram deelde Belle Barbé (zelfstandig ondernemer en moeder van vier kinderen waarvan de oudste 6 jaar) een screenshot van de notities op haar telefoon met haar persoonlijke ontspanplan. Hoe lukt het haar om te ontspannen op momenten dat ze vrij is?

– Telefoon en laptop weg als je niet hoeft te werken
– Sporten
– In bad
– Eten uit de vriezer
– Massage
– Schuiven wat schuifbaar is

We delen dit om je te inspireren. En om je aan te sporen na te denken wat er op jouw lijstje komt te staan. Er zit niet voor niets het woord plan in ontspanplan. Maak je eigen persoonlijke ontspanplan. Wat doe je graag? Wat kun je beter laten? Wat is behulpzaam voor jou? Waar knap je van op? Wat bespaart tijd? Wie kan je inschakelen om zorgtaken tijdelijk over te nemen? Open nú je telefoon, en noteer drie dingen die jou helpen om (meer) te ontspannen.

Nog veel meer inspiratie vind je in ons boek Mini Mama Momenten. Aandachtschenker (ja, dat is een beroep) Annet de Vries verzamelde 52 manieren om beter voor jezelf te zorgen. Van je onderdompelen in een bad, dansen in je woonkamer, op date gaan met jezelf tot voelen wat je voelt. Ieder Moment is opgebouwd uit een oefening (doemoment), verdiepende informatie (leesmoment) en ruimte voor aantekeningen (invulmoment). Even tien minuten voor jezelf. Alle kleine momenten bij elkaar opgeteld, hebben een groots effect!