Kletspakket wint P-bokaal

In 2018 heeft Gezinnig bijgedragen aan de ontwikkeling van het Radboudumc Kletspakket om ouders iets te kunnen aanbieden wanneer zij met hun kind in gesprek gaan over hun ziekte. Dit bijzondere initiatief vond navolging bij UMC Utrecht en verzamelde genoeg stemmen om de P-bokaal van 2022 te winnen.

Verpleegkundigen van de afdeling hematologie in het Radboudumc vormden in 2018 een werkgroep waaruit het Kletspakket is ontstaan. Ouders die kanker krijgen zijn regelmatig onzeker over het geven van informatie over de ziekte aan hun kinderen. Het is een lastig onderwerp om te bespreken. Zowel ouders als zorgprofessionals zijn gebaat bij ondersteuning. Het Kletspakket biedt ondersteuning aan ouders die op een heel moeilijk moment van hun leven zitten. De inhoud wordt aangepast aan de leeftijd van het kind en de behoefte van de ouders.

Voor het Kletspakket hebben wij (kletsboekmakers Michal Janssen en Rianne van Essen) in samenwerking met de verpleegkundigen van de werkgroep het boekje Ziekenhuisklets ontwikkeld. Daarnaast zitten er bestaande boekjes in het pakket, zoals ‘Nijntje in het ziekenhuis’ en ‘Daantje Vulkaartje’ en diverse folders zoals ‘Kanker? Hoe vertel ik dat aan mijn kinderen…’ en folders van Stichting Colors, Kankerspoken en Kanker in ons gezin.

In november 2022 heeft ook de afdeling hematologie van UMC Utrecht een Kletspakket in gebruik genomen. (zie linkerfoto). Bedoeld voor ouders met een (maligne) bloedziekte die kinderen in de basisschoolleeftijd hebben. Het ondersteunt ouders in het begeleiden van hun kind(eren) tijdens hun intensieve, onzekere ziekte- en behandelproces. Hier bestaat het Kletspakket uit foldermateriaal, een knuffel, medische gadgets, het boekje ‘Ziekenhuisklets’ en verschillende boeken over de behandeling en emoties waaronder ‘Emotieklets’.

Vorig jaar is het project Kletspakket ingediend om mee te dingen naar de P-bokaal, een prijs die wordt uitgeloofd om ziekenhuizen en zorgprofessionals te stimuleren hun initiatieven voor het verbeteren van de zorg en de kwaliteit van leven van oncologiepatiënten met elkaar te delen. Een online verzamelplek, zodat andere ziekenhuizen die kunnen lezen en ook kunnen implementeren. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen met kanker voordeel hebben van de positieve gevolgen van deze projecten.

Het Kletspakket heeft vorig jaar de P-bokaal gewonnen! De prijs bestaat uit een mooi geldbedrag. Kim Messelink (zie rechterfoto) en haar collega’s Hanneke van Schadewijk en Ingrid Bosman zijn heel blij met de prijs. “Nu kunnen we eindelijk een knuffelbeer toevoegen aan het kletspakket. Dat wilden we al heel lang maar daar was nooit geld voor. En het is een wens van ons om ouders die komen te overlijden, een speciaal pakket te kunnen aanbieden waarmee ze de laatste fase in hun leven mooi kunnen afsluiten.”