Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoe laat lukt het ‘s avonds om de laatste weltrustenkus te geven en voor de laatste keer het licht uit te doen? En hoe laat gaan ’s morgens de luikjes weer open? We vragen onszelf allemaal regelmatig af of ons kind wel voldoende heeft geslapen. Hoeveel slaap heeft een kind eigenlijk nodig? We vroegen het opvoedkundige Tischa Neve.

‘Ieder kind heeft een ander slaapritme en een andere slaapbehoefte. Er zijn wel richtlijnen te geven. De gemiddelde slaapbehoefte van kinderen:

0 – 3 maanden 16,5 uur
3 – 6 maanden 15 uur
6 – 12 maanden 14 uur
1 – 1,5 jaar 13 uur
1,5 – 3 jaar 10 á 13 uur
3 – 5 jaar 10 á 12 uur (middagslaapje gaat naar 0)
5 – 9 jaar: 10 uur
10 – 13 jaar: 9,5 uur
14 – 18 jaar: 8,5 uur

De hoeveelheid slaap van een kind moet op zijn behoefte afgestemd zijn. Belangrijk is vooral dat er een goed ritme in komt en dat je in de gaten houdt dat je kind voldoende rust krijgt. Eet het goed, is het vrolijk en voldoende actief als het wakker is? Dan is het aantal uren slaap waarschijnlijk voldoende.’

Wat helpt bij het naar bed brengen zijn vaste rituelen. Van liedjes zingen en een boekje voorlezen tot een voetmassage of het stellen van een paar vragen om over de dag na te praten. Dat doen wij ook in ons boek Slaapklets. Met vragen zoals hoeveel sterren geef jij de dag + leuke opdrachten en spelletjes.