Creatief kletsboek talent

Ter ere van de Kinderboekenweek (3-14 oktober 2018) heeft Gezinnig op vijf plaatsen in Nederland de workshop ‘Maak je eigen kletsboek’ gehouden. Er is wat af verzonnen en gelachen!

We waren te gast bij Riemer & Walinga in Ermelo, Boek & Koek in Maarn, Boekhandel Derijks in Oss, Boekhandel Daan Nijman in Roden en bij De Toverlantaarn in Leeuwarden. Stuk voor stuk prachtige winkels met heerlijke boeken, aardig personeel en leuke klanten!

Hoe ging de workshop in z’n werk? We deelden semi-blanco kletsboeken uit: zwart/wit geprinte werkboekjes waar al een paar opdrachten stonden om zelf verder af te maken. En volop witruimte om zelf te schrijven, te tekenen of te plakken. Het verzinnen van vragen was niet makkelijk, maar met veel plezier – en een beetje hulp van de aanwezige ouders en grootouders – is er hard gewerkt. Wij hadden de tafel(s) gevuld met pennen, stiften en kleurpotloden. Daarmee konden alle kinderen hun eigen kletsboek versieren. We hadden knipsels uit oude boeken en stickervellen meegenomen en iedereen kon bladeren en inspiratie opdoen in alle boeken uit de kletsserie.

Voor sommige deelnemers waren de kletsboeken bekend (er is zelfs een moeder met twee kinderen van Eindhoven naar Oss gereden voor de workshop) en anderen kenden de boeken nog niet. Dat waren leuke kennismakingen. Hier en daar kwam nog een journalist langs (hou het Roder Journaal in de gaten) en we zijn ontzettend verwend met alle bedankjes. Van té lekkere Italiaanse koekjes en een veronzinsels-mok tot een pakket met Friese kaas, Friese worst, Friese appelsap, Friese mosterd en Friese koekjes – die je volgens de een juist wel en volgens de ander juist niet ik je koffie moet ‘soppen’. Kortom: het was super leuk.