Behulpzaam corrigeren

Je kind heeft ein-de-lijk zijn kamer opgeruimd. Het ziet er geweldig uit, er liggen alleen nog wat legoblokjes op de grond en een opgerolde sok onder het bed… Als ouder ben je dan vaak geneigd te focussen op wat er nog niet is gebeurd, in plaats van op wat er al wel is gebeurd. Dat kan anders en het toverwoord is ‘met’, aldus Heleen de Hertog, oprichter van How2talk2Kids Nederland.

Hoe we geneigd zijn te reageren

Als je reactie is: ‘Geweldig! Maar ik zie nog wel wat legoblokken en daar ligt ook nog een sok.’ Dan is de kans groot dat je kind denkt ‘wat een gezeur’ en vervolgens niets doet. In de zelfde lijn: ‘Je bent het brood en beleg vergeten op tafel te zetten.’ of ‘Nu ben je nog niet aangekleed.’ Ook wijzelf zijn na dit soort opmerkingen geneigd om niets meer te doen.

Stel je hebt gisteravond een feestje gegeven en je hebt de hele keuken al opgeruimd. Vervolgens komt je partner binnen en zegt: ‘Geweldig! Maar ik zie nog wel een paar theezakjes in de gootsteen en wat lege flessen daar in de hoek’. Kleine kans dat je verder gaat met opruimen. Dit geldt ook voor je kind, hoogstwaarschijnlijk liggen de legoblokjes en die sok er vanavond nog steeds.

Hoe we beter kunnen reageren

In plaats van kritiek geven, kun je ook behulpzaam corrigeren. Gebruik hierbij het woordje ‘met’: beschrijf wat er is gedaan en nog moet worden gedaan.

In plaats van: ‘Ik zie daar nog wat legoblokjes en getver, daar ligt ook nog een vieze sok!’, zeg je: ‘De blokken zitten in de doos, de knuffels liggen in de mand en je hebt zelfs de treinrails in de juiste bak gedaan! Met de legoblokjes in de legobak en de sok in de wasmand is deze kamer helemaal opgeruimd!’ In plaats van: ‘Je bent het brood en beleg vergeten op tafel te zetten.’ zeg je: ‘Alle borden, het bestek en de bekers staan op tafel. Met het beleg en het brood erbij is de tafel gedekt en kunnen we gaan lunchen’. En in plaats van: ‘Nu ben je nog niet aangekleed.’ zeg je: ‘Je hebt al twee sokken aan! Met je broek en trui aan ben je klaar om naar school te gaan.’