Bedtijd: het moment waarop wil jij wilt ontspannen, maar je kind ineens honger heeft, dorst krijgt, moet plassen én nog even wat levensvragen op je afvuurt. Herkenbaar? Met een goede bedtijdroutine worden jullie avonden een stuk relaxter. Laat je inspireren door deze simpele tips, die je vanavond al toe kan passen. Daar slaapt iedereen beter van.
TIP 1: hanteer een vaste bedtijd
“Rust, reinheid, regelmaat.” Hoor je het je oma nog zeggen? Het klinkt misschien ouderwets, maar als het om een relaxte bedtijdroutine gaat, kunnen we oma geen ongelijk geven. Ook recente onderzoeken wijzen namelijk uit dat voorspelbaarheid, maar vooral ook een vaste bedtijd werken.
Zo bleek uit Australisch onderzoek dat kinderen zonder vaste bedtijd twee keer moeilijker in slaap vallen. Bovendien heeft een vaste bedtijd effect op het emotioneel vermogen van je kind. Zelfs méér effect dan bijvoorbeeld de lengte of de kwaliteit van hun slaap, zo concludeerde Penn State College.
Twijfel je welke bedtijd de juiste is voor jouw kind? Dit schema met de aanbevolen slaapduur per leeftijdsfase (gebaseerd op de richtlijnen van de National Sleep Foundation) geeft een goede indicatie. Dan kun je zelf makkelijk de rekensom maken.
TIP 2: maak Slaapklets onderdeel van je bedtijdroutine
Merk je dat je kind soms onrustig naar bed gaat? Ons invulboek Slaapklets kan helpen. De naam zegt het al: met Slaapklets klets je samen over vandaag, kijk je vooruit naar morgen en ontspan je. Aan de hand van vaste vragen en elke dag een andere verrassende opdracht. Jezelf al eens omgetoverd tot sumoworstelaar met behulp van kussens? Of bedacht welke auto je vandaag bent? Met Slaapklets kan dat gewoon! Om daarna extra lekker te slapen.
Wil je het bedtijdritueel niet te lang maken? Wissel Slaapklets dan af met een leesboek. De ene avond een verhaaltje, de andere avond Slaapklets. Of beter nog: maak ruimte voor allebei. Ze zijn tenslotte maar één keer klein (en worden al zo snel groot).
TIP 3: koester het spraakwater
Iedere ouder kent het wel: je kind is moe – en jij net zo goed. Dus hop, naar bed! Maar zodra het licht uitgaat? Gaan de gedachten van je kindje aan en begint hij of zij te praten. Over van álles.
Waarom? Omdat jij hun veilige haven bent. Ze moeten hun gedachten nog even kwijt. Omarm dat spraakwater maar en vindt ook in dit moment verbinding, schrijft @kleinegrotemensen op Instagram (volgtip!). En daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Want, en we quoten: “Soms is vijf minuten luisteren meer waard dan duizend goede nachten.”
TIP 4: eindig de dag met een slaapmeditatie
Nog één laatste duwtje richting dromenland nodig? Veel kinderen vinden een slaapmeditatie hartstikke rustgevend. Een bekende slaapmeditatie voor kinderen is De Wonderschelp: een visualisatie over een strand en een magische schelp, die eindigt in diepe ontspanning. Fijne alternatieven zijn de kindermeditaties van Op Avontuur met Milou en van Jolanda Hoogkamer. Geef een kindermeditatie eens een kans en ontdek zelf wat bij jullie past.
Slaap zacht allemaal
Een fijne bedtijdroutine hoeft echt geen uur te duren. Met een beetje aandacht, voorspelbaarheid en een vleugje creativiteit kom je al een heel eind. Of je nu kiest voor een invulboek zoals Slaapklets, een slaapmeditatie of gewoon even écht luistert naar je kind – het draait allemaal om verbinding. En het mooie is: hoe ontspannener je kind naar bed gaat, hoe groter de kans dat ’s avonds ook jij nog even kunt relaxen. Welterusten!