Een tijdje terug ontvingen we bericht van Liselotte Wijma. Vanuit interesse in ‘digital minimalism’ heeft zij vorig jaar – samen met haar kinderen van 10 en 9 jaar – een maand lang zonder schermen geleefd. Wow! Dertig hele dagen zonder. Ze vonden het bevrijdend te ervaren dat ze de schermen niet per se nodig bleken te hebben. Hieronder lees je meer over haar beweegredenen en ervaringen.
Het verhaal van Liselotte inspireerde ons om voor alle Gezinnig-fans Offlinechallenge te maken. Een gratis printable vol activiteiten om zelf te ervaren hoe fijn het is om wat minder tijd bliepend en scrollend door te brengen. Vind je 30 hele dagen iets te pittig? Kies dan voor een ander ‘level’ en doe het light (bijvoorbeeld één weekend) of medium (bijvoorbeeld een maand lang twee uur per dag). Ook is er Offlinebox, een gratis printable om je eigen schermopberger te maken, want uit het zicht betekent echt minder afleiding!
Liselotte, waarom ging je de 30 dagen challenge doen? Dat was naar aanleiding van een boek wat ik door iemand getipt had gekregen, genaamd digital minimalism. Daar stond het idee in om 30 dagen schermloos te gaan en te ervaren wat het met je doet. Ook merkte ik vanuit opvoedkundig perspectief dat ik het best moeilijk vond om het tv-kijken en gamen te begrenzen. We hebben hier samen best duidelijke afspraken over maar ik vind het toch moeilijk om hier strikt mee om te gaan En ik was ook heel nieuwsgierig hoe het zou zijn om samen met mijn kinderen te ervaren hoe het is als we een tijd geen tv zouden kijken en niet zouden gamen.
Wie deden er mee? We wonen met zijn drietjes dus ikzelf en mijn 2 kinderen Lilou van 10 en Manó van 9 jaar.
Is de challenge volbracht? Zeker! We hebben ons volledig aan de 30 dagen gehouden en daar ben ik best trots op! Ik moet wel zeggen dat de eerste twee weken met name voor de kinderen lastig waren, maar daarna ging het eigenlijk ook best snel en vlogen de 30 dagen voorbij.
Hoe hebben jullie de challenge ervaren? Ik vind het een echte aanrader. Het heeft mij laten zien dat we zonder de schermpjes eigenlijk veel meer contact hadden samen en veel meer leuke dingen deden. We hebben meer spelletjes gedaan, de kinderen werden er creatiever van, ze waren meer ontspannen en minder zeurderig. De kinderen vonden het allebei in het begin wat minder leuk, maar het wende. Het was ook leuk om te merken hoe andere kinderen op school erop reageerden. Ze waren best trots op zichzelf dat het hun was gelukt en ze kregen daar ook veel complimenten over. Ook ervaarden ze zelf dat ze eigenlijk veel meer speelden en minder behoefte hadden om steeds te vragen om een filmpje kijken of iets dergelijks. Daaraan merk je dan toch wel dat het echt een verslaving is en dat het heel gezond is om de kids zelf laten te ervaren hoe het is zonder scherm. Dat ze het niet per se nodig hebben was wel bevrijdend.
Wat heeft het jullie gebracht? Het heeft mij laten zien dat we eigenlijk meer en fijner contact hadden en ook dat we het eigenlijk niet echt nodig hebben. Het is toch een gewoonte om iedere dag tv te kijken of op je telefoon te zitten terwijl eigenlijk het samenzijn het meest fijne is.
Zou je het nog eens doen? Ik zou het graag nog een keer doen, maar ik weet niet of ik de kinderen daar ook enthousiast voor kan maken;) Ik kijk zelf inmiddels vrijwel geen tv meer en mis het eigenlijk ook niet echt. En ik zit ook vrijwel niet op mijn telefoon. Ik weet dat ik daarin misschien een beetje bijzonder ben ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Maar eigenlijk vind ik het ‘t fijnst om in de natuur te zijn, een muziekje te luisteren of echt contact te hebben met de mensen met wie ik samen ben.
Is het schermgebruik blijvend verminderd na de challenge? Jazeker. Ik heb ervaren dat het ook vaak gemakzucht van mij is om ze even een filmpje te laten kijken. Dat is wel veranderd, ik probeer hier bewuster mee om te gaan. Ze mogen 1 uur per dag op een scherm en daarnaast in totaal per week 2 uur gamen. Het blijft belangrijk om de grenzen goed aan te geven. Vaak wordt er toch gevraagd of ze iets langer mogen kijken. Dus hoe duidelijker ik ben, hoe beter het gaat.