Lentekriebels in het nieuws

We zitten midden in de Week van de lentekriebels, een projectweek waarin scholen les kunnen geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Om deze onderwerpen thuis te bespreken, hebben wij in samenwerking met specialist seksuele opvoeding Belle Barbé het boek Lijfklets gemaakt. Belle is deze week veelvuldig te gast in diverse radio- en tv-programma’s.

De Week van de lentekriebels is een nationale projectweek voor basisscholen georganiseerd door Rutgers in samenwerking met de regionale GGD’en. Het doel is om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde kijk op relaties, lichamelijke ontwikkeling, grenzen stellen, en respect voor henzelf en anderen. Het draagt bij aan het voorkomen van seksuele gezondheidsproblemen, het verminderen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het bevorderen van gezonde relaties. Wil je meer weten, omdat de school van je kind meedoet aan de Week van de Lentekriebels? Op de website seksuelevorming.nl lees je waar de lessen over gaan.

Vorig jaar was er een hoop rumoer over de Week van de Lentekriebels. Sommige ouders begonnen zich na onder meer (onjuiste) berichten op sociale media ongerust te maken over de inhoud. RTL-nieuws bespreekt in dit interview met Belle vier misverstanden over seksuele vorming bij kinderen.

In de talkshow De Sociëteit van 3 maart vertellen Belle en schooldirecteur Jean-Pierre over de manier waarop scholen (seksuele) voorlichting geven aan kinderen. Volgens Belle is het belangrijk dat dit ook al vroeg, bijvoorbeeld op de basisschool, gebeurt: ‘ook een kleuter kan de vraag stellen: waar komt een baby vandaan?’ Hier kun je dit gesprek terugluisteren.

In het radio 1 programma de Lees BV (onderdeel van de Nieuws BV) van 5 maart gaat presentatrice Natasja Gibbs in gesprek met schrijver Simone Atangana Bekono over de mooiste kinderboeken over lentekriebels. Ook Sanderijn van der Doef, seksuoloog en schrijver van talloze boeken, is te gast. Naast haar eigen boek ‘Lijfboek voor Powergirls’ (geschikt voor meiden vanaf 12 jaar) tipte zij ook ‘Lijfklets’, omdat het door de speelse en interactieve opzet heel geschikt is voor basisschoolkinderen.