Het tijdperk van de lunchtrommeltjes vullen breekt weer aan. Ons zakt de moed eerlijk gezegd soms in de schoenen als je gaat googelen op dit onderwerp: veel creatiefs, maar behoorlijk bewerkelijk. Dus wij concentreren ons in dit blog op gemak en gezondheid.
Op zoek naar inspiratie voor een verantwoord gevulde broodtrommel gingen we te rade bij de dames van de Voedingsjungle. Michelle en Manon – auteurs van het boek Wegwijs in de voedingsjungle – geven vijf tips.
- De basics
Een gezonde broodtrommel bevat in ieder geval deze basics: volkorenbrood (of andere volkorengranen), groente en/of fruit. Als je die elke dag combineert tot een lekkere lunch, met daarbij wat drinken, zoals water of melk, ben je sowieso goed bezig! - Beleg bewust
Door te variëren met beleg krijgt je kind verschillende voedingsstoffen binnen, maar niet te veel zout of suiker. Gezondere hartige keuzes zijn bijvoorbeeld een gekookt of gebakken eitje, 30+ kaas of magere kipfilet. Denk bij smeren aan pindakaas, notenpasta of hummus en voor zoet kies je bijvoorbeeld voor plakjes fruit of appelstroop. - Verandering van spijs doet eten
Ook kinderen houden van afwisseling in hun broodtrommel, dus kies eens voor iets anders dan de boterham. Bijvoorbeeld een mueslibol met (30+) kaas en daarbij wat plakjes komkommer, of een volkorenwrap met hummus met wat blaadjes sla of spinazie. - Een gezond extraatje
Ieder kind wordt blij van een lekker extraatje. Stop daarom af en toe een handje ongezouten noten of gedroogd fruit, zoals rozijnen of abrikozen, in de trommel. Lekker en ook nog eens gezond. - Een keer tijd over?
Wil je een keer echt iets anders meegeven, en heb je ’s avonds wat tijd over? Maak dan eens een aardappeltortilla. Extra lekker met paprika, prei en magere spekjes erdoor. Goed gaar bakken, ’s nachts laten afkoelen en ’s ochtends vanuit de koelkast zo in de broodtrommel.
Op de site van het Voedingscentrum zagen we 16 x broodbeleg-inspiratie die we ook graag met je delen.
- Paprikaspread (Hak 1 rode paprika, ½ stengel bleekselderij en 1 bosuitje met een staafmixer of in de keukenmachine klein. Meng er 100 gram hüttenkäse door en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder.)
- Plakjes banaan
- Plakjes aardbei
- Makreelspread (Knip 8 sprieten bieslook fijn. Prak met een vork 100 gram gestoomde makreel met de bieslook en 2 eetlepels magere kwark tot een smeuïg mengsel. Doe er wat peper en een drupje citroen door. Lekker met sla/rucola!)
- Doperwtjesspread (Kook 100 diepvries doperwtjes in een bodempje water gaar en laat ze afkoelen. Maak 2 bosuitjes schoon en snijd ze in stukken. Pureer de groente met 1 theelepel mierikswortel met een staafmixer. Klop er 150 ml halfvolle yoghurt door.)
- Geraspte wortel met rozijnen
- Sla met plakken avocado
- Gegrilde groente
- Hüttenkäse met radijs
- Plakje 30+ kaas met paprikaringen en veldsla
- Notenpasta met plakjes komkommer met schil
- Plakjes appel met schil
- Hummus met avocado
- Zuivelspread met verse vijg
- Gekookt ei met kerstomaat
- Komkommer en sardine (uit blik)
Verder adviseert het Voedingscentrum de volgende keuzes te maken. Uit deze belegsoorten kun je dagelijks een keer iets kiezen:
- kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet, knakworstje
- salades op brood zoals komkommersalade, selderijsalade
- jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag, vlokken
- voorverpakte hummus
Uit deze belegsoorten kun je wekelijks een keer iets kiezen:
- rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon
- chocoladepasta en kokosbrood
Dit geeft je hopelijk nieuwe ideetjes. Succes ermee. En, om de broodtrommel extra leuk te maken: stop er een lief briefje bij. Zoals onze boterhambriefjes. Die zijn gratis en superleuk!